پلیمرها یکی از موادی هستند که به دلیل ویژگیها و ساختاری که دارند، امروزه در طیف وسیعی از صنایع مختلف به منظور تولید محصولات متنوع مورد استفاده قرار میگیرند. مواد پلیمری از تنوع بسیار بالایی برخوردار بوده که هر کدام از ویژگیهای و خصوصیات منحصر به فردی برخوردار هستند. یکی از پلیمرهای پرکاربرد در صنایع مختلف، پلی آمید نام دارد که در اشکال مختلف به صورت بوشن، میلگرد و ورق پلی آمید تولید و عرضه میشود. ورق PA یکی از مهمترین اشکال این پلیمر است که به دلیل ویژگیهایی که دارد در صنایع مهم و حساس به کار گرفته میشود.
ورق پلی آمید چیست؟
پلی آمید نوعی پلیمر مصنوعی است که معمولاً به نام نایلون شناخته می شود. پلی آمیدها از طریق فرآیندی به نام پلیمریزاسیون ساخته میشوند که در آن مونومرها به یکدیگر متصل میشوند تا زنجیرههای بلندی را تشکیل دهند. خواص پلی آمید را میتوان با تغییر نوع و نسبت مونومرهای مورد استفاده در فرآیند پلیمریزاسیون اصلاح کرد. ورق پلی آمید یکی از انواع پلی آمید است که قدرت اصطکاک بالایی داشته و به همین دلیل از مقاومت بسیار خوبی در برابر کشش و سایش برخوردار است. ورق PA به دلیل همین ویژگیها به عنوان جایگزین مناسب قطعات فولادی در صنایع مختلف مانند صنایع الکترونیکی، پتروشیمی، نیروگاهی، جایگاهها و مخازن سوخت و غیره مورد استفاده قرار میگیرد.
ورق پلی آمید چگونه ساخته میشود؟
ورق پلی آمید از پلیمر مصنوعی به نام پلی آمید ساخته میشود که به نایلون نیز معروف است. فرآیند تولید ورق پلی آمید شامل چندین مرحله است.
- پلیمریزاسیون: پلیمریزاسیون فرآیند ترکیب مونومرها برای تشکیل یک پلیمر است. در مورد پلی آمید، دی آمینها و اسیدهای دی کربوکسیلیک، مونومرهای سازنده هستند. این مونومرها در یک راکتور تحت شرایط کنترل شده دما و فشار ترکیب میشوند تا یک پلیمر را تشکیل دهند.
- اکستروژن: اکستروژن فرآیند شکل دادن به یک ماده با فشار دادن آن به درون یک قالب است. در مورد ورق پلی آمید، پلیمر ذوب شده و به وسیله یک قالب اکسترود میشود تا یک ورقه تشکیل شود.
- خنک کردن: پس از اکسترود شدن ورق پلی آمید، آن را تا اندازه دمای اتاق خنک میکنند. این فرآیند به جامد شدن پلیمر و ایجاد خواص مطلوب به آن کمک میکند.
- نهاییسازی: در این مرحله ورق PA به اندازه و ضخامت مورد نظر برش داده میشود و هر گونه عملیات سطحی لازم نیز روی آن اعمال میشود.
ورق پلی آمید چه کاربردی دارد؟
ورق پلی آمید یک ماده همهکاره به حساب میآید که در طیف گستردهای از صنایع مورد استفاده قرار میگیرد. برخی از رایج ترین کاربردهای ورق PA عبارتند از:
- صنایع بستهبندی: از ورق پلی آمید برای ساخت بستهبندی مواد غذایی و همچنین بستهبندیهای صنعتی مانند پوششهای محافظ و آستر استفاده میشود.
- صنایع خودروسازی: ورق PA در صنعت خودروسازی برای ساخت قطعاتی مانند مخازن سوخت، پوشش موتور و منیفولدهای ورودی هوا استفاده میشود.
- صنایع نساجی: از ورق پلی آمید برای تولید منسوجات مانند پوشاک استفاده میشود. به دلیل برخورداری از خاصیت ضد رطوبت، برای لباسهای ورزشی محبوبیت خاصی دارد.
- صنایع الکتریکی: ورق PA در صنعت برق برای ساخت قطعاتی مانند برد مدار و عایق استفاده میشود.
- پزشکی: ورق پلی آمید در صنعت پزشکی برای ساخت قطعاتی مانند کاتتر و ابزار جراحی مورد استفاده قرار میگیرد.
مزایا و معایب ورق پلی آمید
ورق پلی آمید مانند هر ماده دیگری که در صنایع مورد استفاده قرار میگیرد، دارای مزایا و معایب مختلفی است. از مهمترین مزایای این نوع ورق میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استحکام بالا و مقاومت زیاد در برابر سایش و پارگی
- مقاومت بالا در برابر طیف وسیعی از مواد شیمیایی
- مقاومت بالا در برابر رطوبت
- مقاومت بالا در برابر افزایش دما بدون ذوب شدن یا تغییر شکل
- وزن سبک و حمل و نقل آسان
ورق PA در کنار مزایای بسیار، معایبی نیز دارد. از مهمترین معایب ورق پلی آمید میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قیمت گرانتر ورق پلی آمید نسبت به سایر انواع مواد پلمیری و پلاستیکی مانند پلی اتیلن
- جذب رطوبت محیط (میتواند باعث تغییر ابعادی شده و حتی بر خواص مکانیکی آن اثر بگذارد)
- حساسیت به اشعه فرابنفش و از دست دادن رنگ، شکنندگی و کاهش خواص مکانیکی در صورت تماس با نور خورشید
- حساسیت ورق پلی آمید در برابر مواد شیمیایی مانند اسیدها و بازهای قوی
- قابلیت اشتعال بالا در صورت قرار گرفتن در معرض شعله یا حرارت زیاد
جمعبندی
ورق PA یا پلی آمید یکی از مواد پلیمری بسیار مهم و پرکاربرد است که طی فرایندی به نام پلیمریزاسیون از پلی آمید ساخته میشود. ورق پلی آمید به دلیل خواص و ویژگیهایی که برخوردار است، امروزه مورد توجه بسیاری از صنایع قرار دارد و در تولد طیف وسیعی از محصولات مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. مقاومت بسیار خوب در برابر سایش و کشش، مقاومت در برابر اثر مواد شیمیایی، مقاومت در برابر رطوبت و در نهایت قیمت ارزان و مقرون به صرفه آن باعث شده که شاهد کاربرد وسیع ورق پلی آمید در تولید محصولات مختلف باشیم.