ورق پلیمری غشاهای غیرقابل نفوذ عظیمی هستند که از مواد پلیمری تقویت شده ساخته شده و به منظور کنترل و هدایت انواع سیالات (گاز و مایع) و عایق بندی و استخرهای خاکی و مخازن ذخیره آب و مواد شیمیایی با خوردگی بالا کاربرد دارند.
ویژگیها، معایب، کاربردها، روش ساخت ورق پلیمری علاوه بر معرفی شماری از ورقهای پلیمری بازار، در ادامه ارائه شده است. همچنین میتوانید برای خرید انواع ورق پلیمری با ما (گروه تولیدی واقف ظرف) تماس حاصل کنید.
ورق پلیمری چیست؟
ورق پلیمری در واقع یک پوشش است. این پوشش، برای عبور انواع سیالات استفاده شده و نفوذ پذیری کمی دارد. ورق پلیمری از ورقههای پیوسته نازک ساخته شده و می توانند از آغشته شدن ژئوتکستایل (منسوجات نفوذپذیر یا فیلترپارچهای مصنوعی) به آسفالت، الاستومر (پلیمر الاستیک) یا اسپریهای پلیمری نیز ساخته شوند.
ورق پلیمری پیوسته، رایجترین نوع ورق پلیمری است. ورق پلیمری با تولید مواد خام که شامل رزین پلیمری و افزودنیهای گوناگون مثل آنتی اکسیدان، نرم کنندهها، پرکنندهها، کربن سیاه و روانکنندهها است، ساخته میشود. این مواد خام در فرآیند تولید در کارخانه، تبدیل به ورق با عرض و ضخامت مورد نظر طبق سفارش مشتری، شده و توسط فرآیند اکستروژن، کلندرینگ، فرآوری میشوند.
ژئوممبران، ورقی نفوذ ناپذیر بوده و جایگزین مطلوبی برای سنگ و سیمان و بتن در زیرسازی در صنایع و معادن به شمار میرود.
ورق پلیمری بر پایه پلی اتیلن، از 96 درصد رزین پلی اتیلن و 3 درصد مستربچ و 1 درصد آنتی اکسیدان تشکیل میشود و بر اساس رزین پلی اتیلن، به 4 نوع: HDPE, LLDP, PVC, VLDPE تقسیم بندی می شود. اینها، نقش عایق بندی را در استخرهای ذخیره آب در مزارع کشاورزی، ایزولاسیون فونداسیون، ایزولاسیون تونل، ایزولاسیون روف گاردنها و انواع حوضچه صنعتی دارند.
ورق پلیمری چگونه ساخته می شود؟
ورق پلیمری یا ژئوممبران با استفاده از جوش حرارتی، یا روشهای گوناگون در کنار هم قرار گرفته و از پلیمرهایی چون پلی اتیلن، پلی وینیل کلراید ساخته میشوند.
از پلی اتیلن HDPE برای تولید ورق پلی اتیلن استفاده میشود. ورقهای پلی اتیلن بایستی قابلیت برشکاری و ماشینکاری داشته و در تولید آنها، از پلی اتیلن گرید HDPE استفاده میشود. ورق پلی اتیلن، از خانواده گرمانرمها بوده و به منظور تولیدش باید فرآیند پلیمریزاسیون گاز اتیلن انجام شود.
طی این فرآیند، ویژگی فیزیکال و مکانیکال ورق پلی اتیلن مثل چگالی، شاخص جریان مذاب و بلورینگی و وزن مولکولی کنترل میشود. برای تولید ورق پلی اتیلن، از فرآیند اکسترود استفاده میشود. در این دستگاه، گرانول سفید یا رنگی پس از طی کردن فرآیند ذوب و اکسترود، به شکل ورق درآمده و ضخامت صفحهها را میتوان توسط این دستگاه کنترل کرد. ورقهای پلیمری از ضخامت 3 میل تا 200 میلیمتر را میتوان تولید کرد.
گرانول پتروشیمی در قسمت مخزن دستگاه ورق ساز، ذوب شده و به شکل سیال درآمده و در این قسمت تحت فشار و دمای بالا قرار میگیرد تا حالت سیالیت خود را حفظ کند. وقتیکه درجه سیال بودن به درجه مطلوب رسید، این ماده از شیر خروجی اکسترودر یا بیرون دهنده (EXTRUDER) که هد نام دارد، خارج می شود. محصول به شکل ورق تقریبا غیر یکنواخت گرم خمیری، خارج شده و عرض و ضخامت و ظرفیت متناسب با سفارش مشتری را ارائه میدهد.
اکستروژن، فرآیندی است که در طی آن، قطعات فلزی (بیلت های آلومینیوم) یا پتروشیمی مثل گرانول های تحت فشار، از داخل قالبی با شکل خاص گذر کرده و سطح مقطعی را تولید میکند. در دستگاه تولید ورق پلیمری، مواد اولیه پتروشیمی بعد از ذوب و نورد، تبدیل به ورق شده و به صورت رول در ابعاد و رنگ مورد نظر تولید میشود.
دستگاه ورقساز پلیمری از قسمتهایی چون: اکسترودر که در بالا اشاره کردیم، کلندر، کانوایر، رول جمع کن و تابلو برق تشکیل شده است.
ورق پلیمری چه ویژگی هایی دارد؟
ورق پلیمر ، یک نوع عایق برای نگهداری و هدایت سیال است. این ورق با توجه به ترکیبات شیمیایی آنها، ویژگیهای زیادی دارد. مثل ضریب انبساط حرارتی نسبتا پایین، انعطاف پذیری بالا، مقاومت به سوراخ شدگی، مقاومت به پاره شدن و مقاومت به تجزیه در برابر اشعه ماوراء بنفش.
علاوه بر این ویژگیها، ورق پلیمری، مقاومت عالی به ترک خوردگی داشته و مقاومت طولانی مدت در برابر دمای بالا دارد. موضوعی که میتواند در بعضی موارد، که مقاومت گرمایی خیلی زیادی مورد انتظار نیست، دردسر ساز شود. با این حال، سهولت ساخت ورق پلیمری به صورت صفحات بزرگ و سهولت اتصال درزها با این ورق، از دیگر ویژگیهای مهم ورق پلیمری به شمار میرود.
انواع ورق پلیمری را میتوان با ضخامت متنوع و کیفیت بالا در مکان های مختلف استفاده کرد. یکی از ویژگیهای ورق پلیمری آن است که چون از نفت ساخته میشود، بالا پایین شدن قیمت نفت روی قیمت نهایی آن تاثیرگذار است.
در زمان ساخت ورق پلیمری، خواصی به آن افزوده میشود، سبب میشود تا این ورقها دارای مهار کننده اشعه UV، مسدود کننده آتش و همچنین خصوصیت آنتی استاتیک شود. خاصیت مهارکنندگی اشعه یو وی سبب میشود تا ورق پلی اتیلن در برابر نور خورشید، آسیب پذیر نبوده و مقاوم باشد.
خاصیت بلاک آتش سبب خواهد شد تا از اشتعال سریع جلوگیری کرده و خاصیت آنتی استاتیک آن نیز سبب میشودتا الکتریسیته ساکن را درون خود محصور نکرده و موجب جرقه نشود.
ورق پلی اتیلن مقاوم به اقیلمهای خشک و مرطوب بوده و بدون بو است. از هر نوع سم و مواد مضر، عاری است و در برابر امواج زلزله نیز پایداری عالی دارد. ورق پلیمری به صورت شفاف، نیمه شفاف و غیرشفاف متناسب با درخواست مشتری تولید شده و میتوان لوگوی مصرف کننده را نیز روی آن چاپ کرد تا در بازار و رقابتهای تجاری و برندینگ، تولیدات هر شرکت، منحصر به فرد شود.
زیر مجموعه ورق های پلیمری:
ورق پلیمری چه کاربردی دارد؟
ورق پلیمری بر اساس دستهبندی چندگانه، کاربردهای مختلفی در زندگی روزمره و صنایع سبک و سنگین دارد:
ساخت استخر کشاورزی
یکی از کاربردهای ورق پلیمری، احداث استخر کشاورزی است. به منظور ساخت استخر کشاورزی، بیشتر از استخر خاکی با پوشش ورق پلیمری، استفاده شده و کاربرد بیشتری از استخر بتنی دارد که میزان تبخیر آب در آن بالاتر است.
هزینه ساخت استخر کشاورزی با پوشش ورق پلیمری، کمتر از ساخت استخر کشاورزی بتنی است. عمر بالاتری هم داشته و به راحتی میتوان آن را جایگزین استخر بتنی کشاورزی کرد. ورق پلیمری در برابر اشعه خورشید مقاوم بوده و در سرما و گرما، مقاومت بالاتری نسبت به بتن دارد. مقاومت حرارتی ورق پلیمری بین 80+ و 70- درجه سانتیگراد است.
نفوذناپذیری ورق پلیمری، 100 درصد بوده در حالیکه نفوذ پذیری سنگ و بتن، بالا است. برای احداث استخر کشاورزی از نوع HDPE یا ورق پلیمری سنگین استفاده میکنند.
ساخت استخر پرورش آبزیان
از دیگر مزایای ژئوممبران میتوان به احداث استخرهای پرورش آبزیان مثل ماهی و میگو اشاره کرد. چون ورق پلیمری، از بهترین ورقهای ساختمانی، کشاورزی و صنعتی است، از آن به عنوان عایق رطوبتی استفاده میکنند. تولید کنندگان ورق ژئوممبران این محصول ارزشمند را با چندین سال گارانتی معتبر عرضه میکنند.
در 31 استان کشور، احداث انواع استخر پرورش ماهی بتنی مسلح، پیش ساخته، کشاورزی، ژئوممبرانی، خاکی و بلوکه چینی با توجه به کاربرد نوعی ماهی پرورشی و منطقه مورد نظر در دستور کار کارآفرینان صنعت کشاورزی است. امروزه چون ورق پلیمری به دلیل ترکیبات شیمیایی پلی اتیلنی و بیولوژی، یک ماده خنثی بوده و امکان ترکیب با ماده دیگری را ندارد، لذا چسبندگی نداشته و مناسبترین گزینه برای احداث حوضچه پرورش آبزیان است.
اگر قصد احداث استخرهای پرورش آبزیان دارید، از ورق های پلیمری ارزان و مقاومت در برابر خوردگی و رطوبت، استفاده کنید.
حوضچه های لیچینگ
ژئوممبران، مادهای خنثی بوده و با اسید هم واکنش نمیدهد، در نتیجه برای احداث استخرهای سرپوشیده و سرباز ذخیره انواع سیالات کاربرد داشته و حوضچههای لیچینگ از آن جمله است. ورق پلیمری در فرآیند HEAP LEACHING (استخراج جامد مایع) کاربرد زیادی در صنعت سرب و روی دارد.
فرایند ایزولاسیون
از دیگر کاربردهای ورق پلیمری، ایزولاسیون (پوشاندن سطح) است. مثل ایزولاسیون فونداسیون سازههایی هم چون: تونل ها. ژئوممبران پی وی سی به جهت انعطاف بالا ، مناسبترین گزینه برای ایزولاسیون فونداسیون بوده و جایگزین بتن است. انعطاف پذیری بالایی در کنجها و نقاط غیرقابل دسترسی داشته و به راحتی هم نصب میشود.
ایزولاسیون تونل با ژئوممبران پی وی سی یا ژئوممبران HDPE امروزه کاربرد وسیعی دارد. برای آب بندی تونل میتوان از ورقهای ژئوممبران از نوع VLDPE هم استفاده نمود تا از نشت و نفوذ آب و ایجاد تخریب در سازه جلوگیری شود.
در معادن نیز مثل تونلها، از ژئوممبرانهای پی وی سی برای آب بندی کف و دیواره استفاده میشود. نگهداری و حفاظت از سازههایی همچون تونلها، خصوصا تونلهای مترو، به دلیل شرایط آبهای زیرزمینی و خاک، از اهمیت بالایی برای مدیریت شهری برخوردار است. لذا نقش ژئوممبرانها در خلق شهری زیستپذیر، ژرف و شگرف است.
احداث روف گاردن
اگر به دنبال احداث روف گاردن یا بام سبز برای خانه خود هستید، مناسبترین گزینه برای ایزولاسیون بام سبز، همین ژئوممبران ها هستند. سبک با عمر و مقاومت بالا و هزینه آن از ایزوگام معمولی نیز کمتر است. با جدیدترین فناوری، می توان از پشت بام استفاده کرد و آن را تبدیل به فضای سبز زیبا سکونتپذیر در چهار فصل سال نمود. عایق پلیمری و سیستم زهکشی مناسب، این امتیاز را برای شما به ارمغان میآورد.
برای سیستم زهکشی مسیر خروج آب بر روی بام، میتوان از مصالح ژئوسنتتیک استفاده کرد که کاربرد فراوانی ژئوممبران در اجرای بام سبز دارند.
مزایا و معایب ورق پلیمری
مزایای ورق پلیمری در صنایع و معادن و زندگی امروزه ، روز به روز بیشتر میشود و کاربردهای مختلفی در کسب و کارهای گوناگون از راهسازی تا کشاورزی و معادن دارند. ورق پلیمری، ویژگی مهمی که دارد، نصب سریع و آسان است. تخصص بالایی، نیاز نداشته و توسط اقشار مختلف مردم به خصوص کارگران، قابلیت استفاده دارد.
- در مقایسه با پوشش های سنگی و بتنی گرانقیمت، هزینه کمی داشته و به نوعی، پوشش مقرون به صرفه محسوب میشود.
- تا حدود 40 سال عمر مفید دارند و این زمان با توجه به شرایط منطقه و آب و هوا و محیط پروژه، تغییر می کند.
- از دیگر مزایای مهم ورقهای پلیمری، مقاومت حرارتی بالا است. استقامت آنها در برابر فشار آب، قابل توجه است.
- شما می توانید ورق پلیمری متناسب با نیاز خود را سفارش داده تا کارخانه در سایز و ضخامت مورد نیازتان، تولید کند. از ضخامتهای بالای ورق پلیمری برای پوشش عمقهای بالا استفاده میشود.
- از دیگر فواید استفاده از ورق پلیمری ، خنثی بودن پلی اتیلنها در برابر آلودگیها و مواد افزودنی است. نفوذناپذیری بالا داشته و عامل عدم چسبندگی جلبک و خزه به دیواره و کف استخر میشوند.
- به راحتی میتوان آن را تعمیر و تعویض کرد.
- در جاهایی که مورد حمله جوندگان است، این نوع ورق، امکان جویده شدن توسط حیوانات را ندارد.
- ورق پلیمری چون به منظور لاینینگ مخازن (پوشش های مقاوم شیمیایی با ساختار پلیمری برای جلوگیری از خوردگی سطوح در مخازن) و حوضچههای سیالات خورنده استفاده میشود، در زمینه کشاورزی، راهسازی و حفاظت از محیط زیست ، کاربرد زیادی دارند.
- ورق پلیمری سازگار با محیط زیست، امروزه در کانون توجه شرکتهای فعال در حوزه کسب و کار سبز و مسئولیت اجتماعی (CSR) قرار دارد. ورق پلیمری که سازگار با محیط زیست نباشد، زیست تخریب پذیر بوده و محیط زیست را آلوده می کند.
- به هر حال نقش ژئوممبران ها برای جلوگیری از آلودگی آبهای زیرسطحی و آلودگی خاک به مواد رادیواکتیو قابل توجه است. از طرفی، فناوری نوین استفاده از مصالح ژئوسنتتیک جهت ایزولاسیون و زهکشی فونداسیون و سایر سازه های زیر زمینی مثل، تونل درون شهری و برون شهری، تونل قطار شهری و حومه (مترو) روز به روز در حال گسترش است.
ورق پلیمری و ورق پلی کربنات نیز مثل هر محصول ساخت انسان، معایبی نیز دارد:
میزان تاثیرات سوء ورق پلیمری بر محیط زیست و زندگی انسان را می توان در نتایج تحقیقات منتشر شده در ژورنالهای مهندسی بینالمللی دریافت. با این حال، یکی از بارزترین معایب ورق پلیمری ، گرمایش بیش از حد فضای زیرین به خصوص در نیمه نخست سال است.
در زمان آتشسوزی شعلهور نمیشود، اما دودزا است و می توان باعث تخریب محیط پیرامون شود.
در پلی کربناتها، خش پذیری سطح ورق از جمله معایب است. سبب کدر شدن سطوح ورق خواهد شد. با این حال پلی کربناتها، سختترین ماده شفافی هستند که جایگزین خوبی برای سقفهای شیشهای است.
انواع ورق های پلیمری
ورق پلیمری را میتوان در 4 دسته بندی کلی به شرح زیر قرار داد:
ورق پلیمری سنگین (High-Density Polyethylene):
HDPE نوعی از ژئوممبران هستند که به منظور ساخت استخرهای ذخیره آب در مزارع کشاورزی تولید میشود. نسبت به ورقهای پلیمری دیگر، انعطاف پذیری کمی داشته اما به خوبی در سایزهای گوناگون و به شیوههای مختلف، در بدنه و کف استخر ذخیره آب استفاده شوند. این ورقها معمولا ضخامتی در حدود 250 میکرون داشته و در عملیات ساخت و ساز کاربرد دارند. از نوع غیر شفاف هستند. برای ساخت ظروف آشپزخانه نیز از ورق پلی اتیلن HDPE استفاده میشود.
یکی از معایب این ورق، خواص کششی بسیار ضعیف در هر دو جهت بوده و در برابر سوراخ شدن نیز ضعیف است. این ورقها رنگی نیستند، اما میتوان رنگ به آن اضافه کرد. در برابر تغییرات آب و هوا، مقاوم بوده و عایق الکتریسیته هستند. در برابر حرارت مستقیم شدید، تحمل زیادی ندارند.
ورق پلیمری سبک (Linear Low Density Polyethylene)
ورق پلیمری سبک یا LLDP نوعی از ورق پلیمری محسوب میشود که به منظور ایزولاسیون پی بنا، ایزولاسیون روف گاردن و ایزولاسیون تونلهای بزرگ و کوچک استفاده شده و میزان انعطاف پذیری آن از ورق پلیمری سنگین، بیشتر است. ورق پلی اتیلن سبک یا LDPE ورق با ضخامت تا 86 میکرون بوده و در فهرست نازکترین ورقهای پلی اتیلن است. به عنوان پوشش گرد و غبار و سم استفاده میشود.
این ورقها، انعطاف پذیری کمی در برابر UV داشته و مقاومت شیمیایی آن نسبت به HDPE ها کمتر است.
ورق پلیمری واسط (POLYVINYL CHLORIDE)
نوعی از ورق پلیمری است که همگان با نام پی وی سی (pvc) میشناند و میزان انعطاف پذیری آن بین ژئوممبران سبک و ژئوممبران سنگین است. کاربرد این نوع ورق پلیمری در صنایع و معادن است. ورق های پلی وی سی خام به رنگ سفید بوده اما پی وی سی که برای روکش کردن کاربرد دارد، در 2 نوع مات و براق در سایز و ضخامت متنوع تولید میشود و ضد آب و ضد خش است.
ورق پلی اتیلن متوسط (MDPE) دارای ضخامتی تا 125 میکرون بوده و برای بسته بندی وسایل در اسبابکشی خانه و غیره کاربرد دارد. محافظ خوبی از کف نیز به شمار می رود.
ورق پلیمری سبک جدید (Very Low Density Polyethylene)
از جدیدترین نوع ژئوممبران بوده و ترکیبی از وینیل و ورق پلیمری سبک است. به آن VLDPE هم گفته میشود. نوعی از LLDPE بوده که حاوی کونومرهای بیشتر است و دانستیهای در رنج 0.999 تا 0.915 گرم بر سانتی متر مکعب دارد.
این ورقهای پلی اتیلنی، از جنس پلی اتیلن با چگالی بالای 25 درصد و از نظر خواص شیمیایی، خنثی هستند. در برابر اسید و مواد آلی طبیعت هم، دوام عالی داشته و تبادل شیمیایی با آب نیز ندارند.
خرید و لیست قیمت ورق پلیمری
گروه تولیدی واقف ظرف به عنوان یکی از بهترین تولیدکننده های ورق پلیمری انواع این محصول را با قیمت مناسب به فروش میرساند، که برای استعلام قیمت و سفارش نوع مورد نظر خود با کارشناسان ما تماس بگیرید.